Ik zeil in Zeeland

Ik zeil in Zeeland
Meer info over het boek

vrijdag 2 januari 2015

Dyneema als vervanger voor staalkabel

Toen ik nog maar eens een bezoek bracht aan Visser Watersport in Bruinisse Marina, vroeg ik hen of ze een paar kleine kabeltjes konden vervangen voor me.
Ze gaven een verrassend antwoord:"Vervang ze door Dyneema lijn.".
Het ging om het kabeltje aan mijn grootschoot, en het kabeltje aan mijn neerhouder.

Enkele weken later arriveerde mijn pakketje van De Lijnenspecialist: het boek "Handboek splitsen van moderne lijnen".
Ik merkte al langer dat ik met mijn kennis van ogen splitsen, en de welbekende eindsplits, in traditionele lijnen wat achterop hinkte :P.
Zo'n boek zal mn kennis wel wat bijschaven :D

Tijdens nieuwjaarsdag kon ik me daar eens mee amuseren en maakt bij wijze van oefening een dyneema touwtje voor de grootschoot en eentje voor de neerhouder.
Dyneema touw is sterker dan staalkabel, weegt een stuk minder en heeft geen last van gebroken strengen waar je onverwacht je vingers aan open haalt.
Dyneema is ook nog eens UV bestendig.
De vervanging van die staalkabeltjes door dyneema lijkt me dus zeker een goed idee.


3 opmerkingen:

  1. Beste wensen en voor 2015 alweer een fantastisch zeilseizoen! Bedankt voor alweer een jaartje leerrijk leesgenot. Het ga je goed! http://youtu.be/TZUwSXdVI1c
    http://youtu.be/n1o5q0mFSfg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo'n Friendship22 lijkt me wel wat. Er zijn er nog enkele in de aanbieding... :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een Friendship 22 is een erg mooi en goed schip. Maar als je een groter schip zoekt zijn er wel meer mooie 22 voeters te krijgen. Voorbeeldjes zijn bijv de Sturgeon 22 (75cm diepgang langkieler!) de Hurley 22 (vaar je zo mee naar de Carieb -is geen grap-) de Etap 22 (dan wel met vaste kiel) de Leisure 22 (80cm diepgang kimkieler) en de Midget 20 is ook een erg mooi en zeewaardig schip. Wil je echt wat moois (smaken verschillen ahum) moet je eens gaan kijken naar bijv een Falmouth Cutter 22 of een Flicka 20 en in de iets grotere maten blijf ik de Marieholm IF een pracht schip vinden. Bovengenoemde schepen (op de Etap de Leisure en de Sturgeon na) zijn echter niet erg snel. Wil je alleen op "binnenwater" over het water spuiten kun je bijv denken aan een nieuwe Etap 21 en ik zag laatst een race schip van 21 voet te koop met een kleine kajuit die met gemak 10kn kan halen. Ligt er allemaal aan wat je wil doen met je boot. Snelle dagzeiler? Weekendschip met ruime kajuit? Tripjes naar Engeland of Noorwegen of nog verder weg? In Zeeland overal kunnen komen en dus minder dan 90cm diepgang? Er zijn namelijk nu erg veel mooie en goede schepen te krijgen voor erg weinig geld. Meer aanbod dan vraag dus keuze zat. Succes.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je reactie op 'myfriendship22'!