Ik zeil in Zeeland

Ik zeil in Zeeland
Meer info over het boek

woensdag 31 december 2014

Winterberging: vochtvreters of ventileren?

Er is vast al heel wat over geschreven, over winterberging, en dan met name over het al dan niet gebruiken van vochtvreters.

dubbele bodem L17
vol kattenbakvulling
Het eerste jaar dat ik een boot had (een Leisure 17) experimenteerde ik met kattenbakvulling.
klinkt gek, maar doordat er heel wat vocht in de dubbele bodem stond, leek me dat toen de allerbeste oplossing: gewoon de vloer vol kattenbakvulling kappen. Hiermee kon de polyester van binnen uit goed drogen en wonderbaarlijk: het ganse interieur bleef aardig droog.

De tweede winter, toen ik reeds deze FS22 had, ventileerde ik volop, in combinatie met vochtvreters: ook geen slecht resultaat maar of het nu door de ventilatie kwam, of door de vochtvreters kon ik niet zggen. Achteraf bekeken misschien ook wat dom om zowel te ventileren en de vochtvreters te gebruiken...
In de bakken legde ik panties vol kattenbakvulling: ook een aanrader!

De voorbije winter dan, liet ik de FS22 op de kant zetten, dekte hem af met mijn zelf gemaakte dekzeil en haalde hem helemaal leeg. Ook dan deed ik beide tezamen: ventileren en vochtvreters met hetzelfde resultaat: droog.

Om nu eens echt zeker te zijn wat het beste zou helpen, koos ik dit jaar om NIET te ventileren binnen (alle roosters en luikjes toe) en enkel vochtvreters te gebruiken.
De boot ligt in het water, wat mijn inziens zowiezo al meer vocht oplevert dan op de kant.

Tweede kerstdag, vlak voor de aangekondigde sneeuw ben ik gaan kijken.
Tot nu toe is de boot echt heel droog. Het werkt prima!
Voor alle veiligheid heb ik de twee vochtvreters in een bak gezet. Je weet nooit wat er kan gebeuren waardoor je een poos niet kan gaan kijken en intussen de opvangbakjes overlopen :P

Tussen de kajuitopbouw en het zelf gemaakte dekzeil zit lekker veel ruimte doordat ik het opgehangen heb als een soort tent. Er kan redelijk wat tocht door, maar toch is de binnenzijde van het dekzeil behoorlijk nat. op zich lijkt me dat geen probleem.

Iedereen alvast een gelukkig 2015 gewenst en moge volgend jaar een prachtig zeiljaar worden!


vrijdag 19 december 2014

Wishlist 2015: waar willen we naartoe?

Ik moet het toegeven: in de winter beloof ik jan en alleman een mooie zeiltocht, en dan blijkt de zomer veel te kort te zijn. De lijst met mensen die ik eens wil meenemen wordt alsmaar langer.

Ooit zag ik een post op het zeilersforum:
"Ik stop ermee om mensen mee te nemen. Je hebt gewoon nooit tijd om eens alleen rond te zeilen. Vanaf nu zeil ik enkel nog solo..."
Zo ver ga ik het nu niet drijven, maar als ik mn logboek zo bekijk worden mijn solo-dagen steeds minder :P

Nu ik een toffe kameraad heb die ook een Friendship 22 bezit, plannen we weer mooie zeiltochten. Daar is de winter uitermate geschikt voor: dagdromen over toekomstige tochten.
Bij een lekktere trappist schetsten we Zeeland en begonnen bollen te zetten op de plaatsen waar we naartoe willen.
Eén ding viel alvast op: Zeeland is voor ons zo'n mooi zeilgebied dat tochten op zee niet eens tot de wishlist behoren. Zelfs het Veerse Meer is voor mij nog steeds onbezocht vaarwater :P

Engeland, Frankrijk, Denemarken?
Het blijft voor ons voorlopig een ver-van-mijn-bed show :D


maandag 8 december 2014

Agenda Toerzeilers België: ook ik ben nu aan de beurt :)

Juli 2014 kwam ik in contact met Veronique, die een belgische afdeling opgericht heeft van het bekende Toerzeilers Nederland. Ze vroeg me of ik niet eens een keertje een toespraak wou houden over mijn ervaringen als solo-zeiler. Ik heb toen toegezegd.

Nu moet ik wel toegeven dat het er sneller aan komt dan gedacht :P

Dit is alvast de agenda voor begin 2015=


TOERZEILERS PROGRAMMA Q1 2015
Zaterdag 17 maart 2015
Lezing door Christian Vankerckhove en Els Heyvaert over hun zeilreis rond de wereld
Een Belgisch koppel is vertrokken met een eenvoudige boot. Ze geven een realistische voorstelling met getuigenissen van de vele pech die ze onderweg gehad hebben. Dit werd ook neergeschreven in een boek.
Inschrijven: Veronique Sierens (+32 472 405983). Email: v_sierens@hotmail.com.
Locatie: Guido Gezellestraat 12A, 2630 Aartselaar, België. Aanvang: 19.00 uur.
Leden Toerzeilers: gratis inkom
Niet leden Toerzeilers: € 10 inkom
________________________________________________________________________________
Zaterdag 28 februari 2015
SOLOZEILEN TIPS & TRICS
Kris Baetens vaart al meer dan 30 jaar en heeft sinds enkele jaren zijn eigen jachtje waarmee hij meestal solo vaart op Belgische en Hollandse wateren. Op deze namiddag wil hij zijn ervaringen delen. Het wordt een aaneenschakeling van tips en trics. Dit is geschikt voor hen die solo willen varen en voor allen die willen weten wat te doen indien ze gedwongen worden om solo te varen (als de rest van de bemanning zeeziek is bijvoorbeeld).
Inschrijven: Veronique Sierens (+32 472 405983). Email: v_sierens@hotmail.com.
Locatie: Guido Gezellestraat 12A, 2630 Aartselaar, België. Aanvang: 14.00 uur.
Leden Toerzeilers: gratis inkom
Niet leden Toerzeilers: € 7 inkom
_________________________________________________________________________________
Vrijdag 13 maart 2015
Lezing door Ben Rutte: Dat pakken ze je nooit meer af.
Drie jaar lang voeren Ben en Annemiek Rutte rond de wereld op hun Blauwe Pinquin, een eenvoudige zeilboot zonder luxe of verspillende uitrusting. Ben laat in zijn presentatie zien dat het heel simpel kan zijn om de wereld rond te zeilen. Hoe ziet het dagelijks leven aan boord eruit als je boot je huis is? Wat voor problemen kom je tegen? En hoe kun je zelfvoorzienend rond de wereld zeilen? Een fantastisch verhaal voor zeilers die dromen van verre reizen en voor zeilers die een verre reis plannen.
Inschrijven: Veronique Sierens (+32 472 405983). Email: v_sierens@hotmail.com

Locatie: Wolffaertshof, 7 Baron van Ertbornstraat , 2630 Aartselaar.
Aanvang: 19.00 uur.


Leden Toerzeilers: 8 euro inkom
Niet leden Toerzeilers: 12 euro inkom

maandag 1 december 2014

Friendship in de mist

Enkele weken geleden liep de FS22 van mijn kameraad schade op.
Hij had een havengenoot mee genomen op een zeiltochtje. Die man nam al gelijk het roer in handen, zeggende dat hij het Volkerak kende als zijn broekzak. Uiteindelijk heeft deze man de Sea-Ya aan de grond laten lopen, en wel zo hard dat binnen alle wrangen los gesprongen zijn.
De Sea-Ya moet dus uit het water en we gaan dit laten doen in jachthaven Dintelmond.

De weersvoorspellingen waren niet slecht: 3°C en grijs weer. Dat er zo'n dichte mist ging zijn hadden we niet verwacht.

Plan was dat ik de boot zou over varen, naar Dintelmond, en dat de eigenaar, Robby, dan met de wagen naar de haven daar zou rijden.

Laten we eens gaan zeilen
in dichte mist :P
Het werd een spannend tochtje. Je zou denken dat het simpel de wal volgen is, maar alleen al omdat de recreatietonnen weg zijn, werd het een stuk lastiger. Komt er nog bij dat de mist zo dicht was dat je niet eens van de ene stuurboordboei de volgende kon zien.
Spannend en spooky zeg maar.
Vrachtschepen doemden pas vrij laat op, het geluid was allemaal gedempt.
Plots dook er een zeiljachtje op. Dat is al helemaal te gek: zo goed als niks zicht, slechts een zuchtje wind en zo'n zeiljachte hoor je ook nog eens amper.

Uiteindelijk kon ik Dintelmond bereiken, al moest ik op het einde de kompaskoers wat gokken, want ik had geen enkele kaart bij. Een marifoon had ik al evenmin mee wat achteraf bekeken helemaal niet slim is. Ik vaarde dus puur op geheugen en intuitie...
En toegegeven: in zo'n mist zou een GPS wel handig zijn :P

Eindelijk doemt het havenhoofd van Dintelmond op

woensdag 12 november 2014

Winterklaar?

Het is zeker niet mijn meest favoriete periode van het jaar: de dagen dat het vriest.
Het is helaas onontkoombaar en ik moest dus vroeg of laat de boot weer klaarmaken voor de winter.

Mijn kluslijst is dit jaar kort. De punten die er nog op staan zijn eigenlijk niet eens geschikt om in de winter te doen: gelcoat herstellen, nog wat epoxywerk,...
De elektriciteit staat ook nog op het programma. Perfectionist als ik ben wil ik alles netje bedraad hebben. De spaghetti achter mijn schakelpaneel komt niet eens in de buurt van hoe ik het wil.

Ook had ik nood aan een degelijke verlichting boven het keukenblokje. Dat werd klus nummer 1.
Na deze klus maakte ik eerst de kuipafvoeren klaar voor de winter: half open gezet (zodat er geen water in de kogel opgesloten zit!) en daarna isolatie er rond, omwikkeld met een strook oude gordijnstof. Ik ben erg blij dat ik voorbije zomer besloten had de spoelbak af te schaffen, met bijhorende afvoerslang. De enige twee afsluiters die ik nu nog heb, zijn die van de kuipafvoeren.


Slangetje in de afvoeren
Om het zaakje helemaal compleet te maken hing ik nog een dun slangetje met afgesloten uiteinden in de afvoerslangen van de kuip. Ik wou ze tot voorbij de afsluiters krijgen, maar dat lukte niet.

De houten kajuitdeurtjes liggen veilig thuis en zijn weer vervangen door de bijzonder inbraakbestendige kunststofvariant, die niks last van vocht heeft.

Binnen in de kajuit staan twee vochtvreters lustig hun werk te doen, en alle ventilatieroostertjes zijn toe. Het leek me een prima experiment om eens te kijken wat het beste werkt: volop ventileren, of alles dicht en vochtvreters plaatsen.
Voor de rest is de boot eigenlijk leeg. Een mens staat er verstelt van wat er allemaal uit komt, zo na een seizoen! Lege kajuit, volle garage :P

In elk geval is de Sail-Ya nu zo goed als winterklaar.

kranen half toe

zelfs de huiddoorvoer van de vroegere afvoer
werd geisoleerd
Kranen isoleren


Kranen omwikkeld met oude gordijnstof

zaterdag 8 november 2014

Denk eens aan het milieu... en uw gemak :)


Mensen die me kennen weten dat ik een hekel heb aan fossiele brandstoffen.
Ze zijn niet meer van deze tijd.
Gaan werken met de fiets is niet enkel goed voor je eigen fysiek en gezondheid, het helpt ook voor het milieu en de klimaatverandering.
Maar de fiets heeft zo zijn beperkingen: als je eens wat verder moet, dan wordt het moeilijker.
Mn boot ligt op een slordige 70km, en dat is een beetje lang fietsen.

Tot nu toe leg ik die afstand af met een vervuilende diesel. Sinds ik weet dat die fijn stof uitstoot, één van de vervuilendste vervoersmiddelen is en ook nog eens bijdraagt tot de opwarming van de aarde is het rijplezier daarmee aardig bekoeld.

Laatst zocht ik naar een alternatief voor de auto, en kwam terecht bij de Nissan Leaf. Zeer interessant, ware het niet dat onze belgische regering alle subsidies voor elektrische auto's afgeschaft heeft. Daarmee is de wagen te duur voor me.
Komt er nog bij dat ik met de elektrische wagen evengoed in de file sta...

Plots kreeg ik een ingeving: een scooter! En als het even kan, een elektrische natuurlijk.
Na wat zoeken op internet vond ik een dealer, vlak bij mij thuis: Battbikes in Berchem.

Ik mailde hem of ik een testrit kon maken. "No problem, kom maar af!"
Dus sprong ik op de fiets, reed naar hem toe, en zoefde wat later met een elektrische scooter weer naar huis, om hem te tonen.

De Smile-e van K&K is de beste scooter die ik vond, voor mijn noden:
- 45km/h (en hij kan nog sneller hoor...)
- range van makkelijk 100km
- betaalbaar
- eenvoudig op te laden

Ik zou er dus mee tot aan de boot kunnen rijden! Het zou wel een lange rit zijn, en ik kan maar weinig bagage meenemen, maar het is zeker een goed alternatief voor de iets langere afstanden.

In elk geval ben ik gewonnen voor het alternatief!
En dankzij de zeer vriendelijke zaakvoerder van Battbikes, die me spontaan een testrit aanbood, kon ik proefonderviendelijk ervaren dat zoeven over de A12 langs een lange file heen, een gelukzalig gevoel geeft :P

www.battbikes.be



Als blijk van dank voor de testrit, ontwierp ik een sticker voor zijn scooters, een sticker waarmee je toont dat je je milieuvriendelijk verplaatst.


zondag 2 november 2014

20°C op 1 november? Zeilen maar!

Het is echt onwaarschijnlijk: 20°C en volop zon op een 1e november.
Echt niet normaal!
(ik hoop maar dat dit niet afgestraft gaat worden door een bijzonder lange en koude winter en flinke stormen...)

Dankzij mijn kameraad konden we er nog maar eens een leuke zeiltocht uitpersen, met zijn FS22.
Het ging alweer richting Krammersluizen. Eens daar aangekomen waren we erg verbaasd over de drukte die er heerste. Het leek wel midzomer! De sluizen lagen zo vol dat er jachten in achteruit moesten omdat ze er simpelweg niet meer bij konden.

Eigenlijk hebben we niet zo heel veel gezeild, al was het PERFECTE wind, maar we hebben wel des te meer gebabbeld en genoten!




dinsdag 28 oktober 2014

Mag het eens een andere boot zijn?

Voorbije zondag waren de weercondities zo goed dat mn kameraad en ikzelf besloten om deze uitzonderlijke zeildag niet aan ons voorbij te laten gaan.
Afspraak was om 9u bij mij thuis, maar Robby's wekker besliste er anders over :D

Mijn boot zit al onder zijn dekzeil, dus gingen we met zijn FS22 op stap.
Het is echt een gek gevoel, zeilen met bijna dezelfde boot als je eigen boot :D

Tegen 11u was zijn boot opgetuigd en konden we uitvaren.
Zelden dat we meteen groen hebben aan het brugje, maar het geluk zat duidelijk aan onze kant: in één ruk van de ligplaats tot op het Volkerak :P
We kozen als bestemming de Krammersluizen.
Zonnetje, rustig windje tussen 11 en 18 knopen en dat bij 18°C! Nooit eerder meegemaakt dat het eind oktober nog zo'n prachtweer is.


Gewoon voor de lol gingen we door de 'Jacuzzi'. Eens aan de Oosterschelde zijde meerden we af om van de koffiekoeken te genieten.
Na een lekker bakje koffie, gingen we opnieuw de jacuzzi in, en zeilden we weer naar onze eigen haven.

Het was zonder meer een leerrijke tocht: een bordje aan Benedensas vertelde ons dat de sluis dicht zal zijn van 5 januari t.e.m. 31 maart!




Benedensas gesloten van 5 januari t.e.m. 31 maart 2015!

zaterdag 11 oktober 2014

Een geslaagd trapje, een mislukte zeildag...


De weersvoorspellingen zagen er leuk uit: voor een keertje een rustig windje, 18°C en hooguit een buitje.
De weergoden gaven bakken regen, niks wind en hooguit 13°C...
Het werd een uitgeregende zeilvoormiddag waarbij ik nat werd tot op het ondergoed, zelfs met mn zeilpak aan. Die miezerregen kroop echt overal. Niks bleef droog.
Je kan het gerust met stip de slechtste zeildag van dit jaar noemen.

Toch ook een positieve noot: het nieuwe trapje, is meer dan geslaagd :P
Ik had dit trapje ontworpen op maat van mijn koelbox omdat de vorige trap echt veel te groot was. Mn koelbox schoof alle kanten op, en de trap nam echt teveel plaats in.
Deze, compactere, trap past veel beter in de kajuit, en de verankering tegen de wand is weer zoals het origineel geweest moet zijn.



zondag 5 oktober 2014

Koken op een spiritusvuur : mijn eerste ervaring

Van gas naar spiritus, het is even wennen, maar ik moet gelijk toegeven: het gevoel om geen gas meer aan boord te hebben bevalt me zeker!

Ik had op internet e.e.a opgezocht over koken op spiritus, en heb vooral dit onthouden:
- je kan brandalcohol van Action kopen aan een fractie van de prijs voor de reukloze Talamex-variant
- de brandalcohol MOET minstens 95% zijn om minder reuk te hebben en geen zwarte potten
- hou er het hoofd bij als je op spiritus kookt! Brandgevaar is er nog steeds (maar geen explosiegevaar)
- vul nooit meteen je voorraadtank bij, laat die eerst helemaal afkoelen
- leg de rubberen lapjes pas op de voorraadtank als die echt koud is

Met dit in het achterhoofd vulde ik één voorraadtank bij. Het was wat knoeien. In de winkel zei men om de pot helemaal op zijn kant te zetten (=90° gedraaid dus) en dan in het spleetje te gieten, maar dat werd gelijk een knoeiboel. Beter is om de pot scheef te houden (=45°) en middenin bij te vullen. Draai hem dan geregeld op zn kant om het juiste niveau te zien.

Eens de pot bijgevuld, ging ie in het toestel, en stak ik hem aan.
Eerst kon ik de vlam erg moeilijk zien, maar gaandeweg brandde hij steeds beter.
Koken ging prima, daar kan ik nu eens niks over zeggen. De brander moest zowiezo op stand één, dus vermogen heeft het vuur zeker genoeg.

Na het koken ging de knop op nul, en kon ik genieten van de eerste gekookte maaltijd.
Intussen kon de voorraadtank met de alcohol afkoelen.

Na de maaltijd checkte ik de temperatuur van de voorraadpot, maar die was nog te warm om er de rubberen lapjes op te leggen. Dus eerst gaan afwassen dan.

De kookpot zag wel degelijk zwart onderaan. Ik had de alcohol (95%) van de Action gebruikt als eerste test. Deze geeft dus wel degelijk zwarte kookpotten.
Afwassen ging goed, en je kan het meeste van dat roet er wel af krijgen.

Na de afwas was de voorraadtank voldoende afgekoeld en konden de rubberen lapjes er weer op.
Die werken overigens voortreffelijk, niks reuk in de kajuit!

Mijn eerste 'spiritus' maaltijd :P

De rubberen lapjes doen perfect hun werk: niks reuk!

De meeste roetaanslag krijg je er nog wel af...

zondag 21 september 2014

Van gasvuur naar spiritusvuur

Inox spoelbak met gasvuur...
Tot voor kort had ik een kookvuur op gas aan boord.
Ik was er best tevreden van, maar nu de gasfles bijna leeg is, ontdekte ik dat ik ze onmogelijk veilig kan vervangen zonder het meubel deels te demonteren, en dat vind ik alles behalve veilig.
Bovendien is de boot een gesloten kuip waar het gas nooit uit zo weg raken.

Ik stak mijn licht op bij Visser Watersport en kocht er een Origo 3000 spiritus kookvuur.
Volgens hen werkt dat het beste met brandalcohol van 96% (zij verkopen Talamex-1 liter flessen). Het leek me een oerdegelijk concept, dus kocht ik er eentje met twee bekken (de versie met één bek kost maar 20 euro minder, dus beetje lullig om die 20 euro te besparen).

Spoelbak weg, nu extra ruimte
voor het grotere kookgerei
's Zaterdags haalde ik dan mijn keukenblokje van de boot, verbouwde het thuis.
Omdat ik een spoelbak met afvoer naar buiten alles behalve milieu minded vind, werd deze meteen afgeschaft. In de plaats daarvan voorzie ik een deksel langs boven waardoor er een bakje ontstond, perfect voor alle potten en pannen. Daarnaast is dan een verzonken blad voorzien waarop het Origo-vuur staat.
's Zondags bracht ik het weer terug, met de hulp van mijn buurman, want toegegeven: dat keukenblok er in je eentje uithalen en weer plaatsen is echt niet simpel.

Links het deksel,
rechts het gloednieuwe spiritusvuur
Nu popel ik uiteraard om voor een eerste keer op spiritus te koken, maar als ik zo de commentaren lees op het zeilersforum, gaat dat erg meevallen.










Helemaal opnieuw in de lak...

Nog een haakje voorzien om het deksel open te houden

Nu is er wat meer ruimte in het kastje

dinsdag 16 september 2014

2 Friendships 22 onderweg naar Bruinisse :P


Mijn kameraad heeft nu ook een mooie FS22!
Nu mijn kameraad ook een Friendship 22 heeft moesten we dat toch even 'inzeilen' en gezien ik nog wat inkopen te doen had voor de boot ging de tocht naar Bruinisse Marina.

Zaterdagmorgen vaarden we pas uit rond 10u.
Richting Krammer konden we wat foto's maken van onze redelijk gelijkende FS22's.
Heel leuk zeilen zo! Je hebt allebei ongeveer dezelfde snelheid dus er kan onderweg  met gemak gefotografeerd en gepraat worden :P

In de Krammersluizen kan je de plaag van de blauwalg zeer goed zien. Echt een vieze smurrie!
Eens de sluizen door konden we nog een mooi stukje zeilen, ook tussen die smerige blauwalg die uit de sluizen komt... benieuwd hoe ze die plaag gaan uitroeien.

Na de Grevelingensluis pikte Robby bij Bout weer een lading mosselen op en gingen we nog een rondje Mosselbank zeilen om dan tegen 16u30 de marina binnen te draaien.
Na het aftuigen nog gauw langs Visser watersport om er een nieuwe investering te doen: een spiritus kookvuur. (Mijn inox spoelbak met gasvuur staat dus te koop ;) )
Vlot tot na zonsondergang klusten we nog wat aan de boot van Robby.

Zondag geraakten we maar traag op gang. Eerst nog even langs Visser watersport om de laatste stukken nieuw touw op te pikken en dan richting Slikken van Flakkee.
Onderwag kwamen we Sam met zijn verbouwde Laser tegen. Hij was echter sneller dan wij dus we hadden simpelweg het nakijken.
Aan de steiger aan de Slikken van Flakkee meerden we af voor een laat middagmaal.
Pas tegen 15u zeilden weer huiswaarts. De sluizen waren zo goed als leeg: makkelijk zat zo!
Tegen zonsondergang waren we weer op het Volkerak en gingen de zeilen er af om op motor het laatste stukje te doen.

Maandag had ik een dag vrij dus bleef in de haven overnachten.
Mn buur kwam ook zeilen dus ik wachtte hen op op het Volkerak. Tegen 11u vaarden ze uit en we zeilden richting Oude Tonge. Naast de vaargeul daar ankerden we om te picknicken.
Er was duidelijk minder wind dan de dagen ervoor.
Tijdig terugzeilen was de boodschap.

Wanneer ik weer in de haven was, demonteerde ik de inox spoelbak zodat die alvast naar huis kan.
Nu ervoor zorgen dat het meubel aangepast wordt voor het spiritus kookvuur.



Geen tasje voor je fototoestel?
Dan tapen we er toch gewoon eentje?
:P



Blauwalg in de Krammersluizen

Twee Friendships 22 broederlijk naast elkaar